Skip to content

Geschiedenis van de Winterswijkse Watersportvereniging

De oprichtingsvergadering van de WWV vond plaats op 9 augustus 1927, de WWV komt echter voort uit een al in 1911 opgerichte zwemvereniging in Winterswijk, welke in 1922 ter ziele is gegaan.

De basis voor de WWV is dus al ruim 100 jaar geleden gelegd!

Vanaf het begin was de WWV de voortrekker ter promotie van de zwemsport, in het bijzonder waterpolo en wedstrijdzwemmen, in Winterswijk.

D.m.v. plaatsing van badhokjes bij de molenkolk bij “Den Helder”, werd deze kolk de eerste zwemaccommodatie in Winterswijk, middels demonstraties en voorlichting werd de zwemsport gepromoot. Aansluiting bij de KNZB volgde in 1929.

De behoefte aan een echt zwembad werd steeds nijpender en het is vooral aan de inspanningen van de WWV te danken dat in de crisisjaren werd besloten tot de aanleg van het Strandbad. Vanaf 1933 werd in dit bad door de WWV aan vele generaties Winterswijkers, middels het schoolzwemmen, het zwemmen bijgebracht. In dit bad heeft de WWV ook vele jaren lang aan het eind van augustus het Internationale Waterpolotoernooi georganiseerd. In de hoogtijdagen werd dit waterpolotoernooi bezocht door 100 teams op allerhande niveaus.

Schrijnend is het dat juist in het jubileumjaar 2002 de gemeente heeft besloten het Strandbad definitief te sluiten. Het leek er op dat het 58e waterpolotoernooi in 2001 ook het laatste toernooi zou zijn.

Pas bij de ingebruikname van het eerste overdekte bad in 1971, nam de gemeente de taak van het zwemlessen geven over van de WWV, maar ook op de achtergrond waren onze leden daarbij nog intensief betrokken. De zwemvaardigheidsdiploma’s worden verzorgd door de afdeling Basiszwemmen van WWV.

Werden in het begin nog alle varianten van de zwemsport, zoals schoonspringen, kunstzwemmen, wedstrijdzwemmen en waterpolo beoefent, sinds de jaren 60 legt de WWV zich vooral toe op het wedstrijdzwemmen en waterpolo.

Dit niet zonder succes, in 1999 werd de zwemploeg kampioen in de Gelderse D-competitie. Het eerste Heren Waterpoloteam handhaaft zich al meerdere jaren in de 3e Bondsklasse. In dit jubileumjaar werd het tweede heren team kampioen en het dames team dwong promotie af.

Hoewel tevreden met het “oude” overdekte bad, was het grote bezwaar van dit bad de geringe diepte, waardoor alle thuiswedstrijden buiten Winterswijk gespeeld moesten worden, alleen de zwemwedstrijden konden in Winterswijk gezwommen worden.
De opening van Zwembad Jaspers in het voorjaar van 1998 is dan ook een grote impuls voor de WWV. Sinds de opening van dit bad groeit ons ledental gestaag en breiden we elk seizoen onze trainings- en wedstrijdactiviteiten verder uit.

Na de sluiting van het Strandbad is er door een groep enthousiaste Winterswijkers spontaan de Stichting Behoud Strandbad opgericht. Deze stichting heeft weten te bewerkstelligen dat het Strandbad werd gerenoveerd en heropend. Het strandbad heeft zelfs de status van monument gekregen.

In het jaar van heropening 2011 besloot ook WWV het internationale Strandbad waterpolotoernooi nieuw leven in te blazen. Het 59e waterpolotoernooi werd gewonnen door RSCM Mechelen uit België.

Back To Top
Zoeken